JUNIORSKI ŠAMPIONI BOSNE I HERCEGOVINE

Ženska juniorska selekcija KK Lavovi Brčko osvojila je titulu juniorskog šampiona Bosne i Hercegovine za sezonu 2023-2024. 

Pobjeda u finalnom meču protiv ekipe ŽKK Zrinjski Mostar na gostujućem terenu u Mostaru omogućila je našim mladim lavicama da osvoje novu šampionsku titulu i trofejne vitrine našeg kluba obogate još jednim vrijednim trofejom.

ŽKK Zrinjski Mostar – KK Lavovi Brćko 53:67 (14:17, 5:19, 22:9, 12:22)

S T A T I S T I K A

Juniorski šampioni Bosne i Hercegovine 2023-2024

Protekla tri dana u mostarskoj sportskoj dvorani Bijeli Brijeg održan je Finalni turnir šampionata Bosne i Hercegovine za juniorke U18, na kome su naše mlade lavice osvojile novu titulu juniorskog šampiona Bosne i Hercegovine.

Tri najuspješnije juniorske ekipe ove sezone u Bosni i Hercegovini odlučivale su u međusobnim duelima o osvajaču šampionske titule.

Prvog dana turnira (četvrtak, 13.06.2024.)  domaća ekipa Zrinjskog savladala je mlade košarkašice ŽKK Posušje iz istoimenog hercegovačkog mjesta rezultatom 85:63, da bi isti podvig drugog dana takmičenja ostvarile naše košarkačice pobjedom rezultatom 71:54. Treći dan Finalnog turnira u Mostaru donio je i finalni duel između domaće ekipe Zrinjskog i KK Lavovi, koje su u direktnom duelu odlučivale o osvajaču šampionske titule u juniorskoj konkurenciji za sezonu 2023-2024.

Sjajno su izabranice trenera Bližnjakovića odigrale prvo poluvrijeme i na pauzu odlaze sa ubjedljivom prednošću od 17 poena razlike 19:36. Treća četvrtina donijela je blagi pad u igri naše ekipe što Mostarke koriste da serijom 14:0 dođu do minimalnog zaostatka od pola koša razlike 41:42 na minut do kraja ovog periodu igre. Trojka Anđele Bekić nakon minute pauze koju je zatražio trener Bližnjaković najavila je seriju Lavica krajem treće i početkom četvrte četvrtine od 11:2 koja je našoj ekipi omogućila dvocifrenu prednost sredinom posljednjeg perioda igre za mirnu završnicu bez rezultatske neizvjesnosti i za više nego zasluženu i ubjedljivu pobjedu.

Detalj sa utakmice Zrenjski – Lavovi

Veliki doprinos ovom sjajnom rezultatu dale su sve košarkašice tokom čitave sezone, a najefikasnija u finalnom meču bila je Anđela Bekić sa 23 postignuta poena (6 trojki), a tome je dodala i 5 skokova. MVP utakmicu odigrala je Sara Đokić sa 17 postignutih poena, nevjerovatnih 15 skokova, 5 asistencija i 3 ukradene lopte. Dvocifrene su bile i Adna Merdanović sa 17 poena, 4 skoka i 3 asistencije, te kapiten Valentina Došić sa 10 poena, 9 skokova i 1 asistencijom. Pored njih trener Bližnjaković u Mostaru je računao i na Jelenu Đurić, Andreu Miranović, Lorenu Rikić, Selmu Golać, Milicu Gavrić i Isidoru Vidović.

Zlatne medalje i šampionski pehar kapitenu KK Lavovi Brčko Valentini Došić u ime Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine uručila je Dragana Svitlica, selektor ženske juniorske reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Valentina Došić i Dragana Svitlica

Osvajanjem šampionske titule u juniorskoj konkurenciji završena je izuzetno uspješna sezona 2023-2024. za KK Lavovi Brčko. Sezona u kojoj je u naš klub osvojio i titulu vicešampiona Bosne i Hercegovine u seniorskoj konkurenciji ostvarivši plasman na međunarodnu košarkašku scenu, te vicešampionske titule u šampionatu Republike Srpske za kadetkinje i juniorke.

Veliki broj Lavica iz šampionske ekipe tokom ljeta nastupaće sa kadetsku, te juniorsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine na Evropskom prvenstvu u Turskoj (kadetkinje) i Rumuniji (juniorke).