ANĐELA BEKIĆ NAJBOLJI TROJKAŠ EVROPSKOG PRVENSTVA

Anđela Bekić mlada košarkašica KK Lavovi Brčko nastupila je sa kadetskom U16 reprezentacijom Bosne i Hercegovine na Evropskom prvenstvu za košarkašice do 16 godina u Turskoj, na kome je osvojila priznanje za najboljeg trojkaša Evropskog prvenstva.

Anđela Bekić

U periodu od 15-24. avgusta ove godine u turskom gradu Konya održano je Evropsko prvenstvo B divizije za košarkašice do 16 godina. U konkurenciji 20 evropskih selekcija, kadetska U16 reprezentacija Bosne i Hercegovine u čijem sastavu su nastupile i naše dvije mlade Lavice, Anđela Bekić i Adna Merdanović, osvojila je trinaestu poziciju sa učinkokm od četiri pobjede i tri poraza.

Anđela Bekić, košarkašica KK Lavovi Brčko u konkurenciji od 240 košarkašica iz 20 evropskih selekcija koje su nastupile na Evropskom prvenstvu osvojila je priznanje za najboljeg trojkaša Evropskog prvenstva. Anđela je tokom sedam mečeva reprezentacije Bosne i Hercegovine postigla 19 trojki iz 41 pokušaja i sa prosječnim učinkom od 46,3 % ubjedljivo je prva u ovom segmentu košarkaške igre. Pored toga Anđela Bekić je sa prosječnim učinkom od 13,9 indeksnih poena proglašena i za najkorisniju igračicu reprezentacije Bosne i Hercegovine, a njena značajna ulogu u ostvarenju timskih rezultata ogleda se i kroz pozicije drugog poentera reprezentacije sa prosješno 14 postignutih poena, drugog skakača sa 5,6 skokova, te drugog asistenta bh reprezentacije sa 2,9 asistencije po meču.

Anđela Bekić

Pored Anđele, izuzetno smo ponosan na učinak još jedne naše košarkašice u sastavu reprezentacije Bosne i Hercegovine na Evropskom prvenstvu u Turskoj, Naime, Adna Merdanović je noseći kapitensku traku ostvarila učinak od prosječno 34,7 minuta provedenih na parketu tokom ovog šampionata što je izdvaja na prvom mjestu kao košarkašicu sa najvećom minutažom u igri u konkurenciji svih 240 košarkašica koje su nastupile u Turskoj. Pored toga, Adna Merdanović je najbolji asistent reprezentacije Bosne i Hercegovine sa učinkom od 3,3 asistencije po utakmici, a ostavarila je i učinak od 6,1 poena i 2,6 skokova prosječno po meču.

Adna Merdanović

Reprezentacija Bosne i Hercegovine je pod vodstvom selektora Aleksandra Bližnjakovića, inače trenera našeg kluba u Turskoj ostvarila četiri pobjede, i to protiv Estonije, Bugarske i dva puta savladana je selekcija Islanda, dok su porazi upisani protiv Litvanije, Velike Britanije i Norveške.

Aleksandar Bližnjaković