NAJAVA PRVENSTVA BOSNE I HERCEGOVINE ZA KOŠARKAŠICE

Predstojećeg vikenda utakmicama prvog kola startuje Prvenstvo Bosne i Hercegovine za košarkašice.

Vikend pred nama donosi nam početak nove takmičarske sezone u šampionatu Bosne i Hercegovine za košarkašice u kojem će učestvovati 12 klubova. Sistem takmičenja pretrpio je određene izmjene u odnosu na prethodnu sezonu, a tiče se prije svega broja klubova koji učestvuju u doigravanju za prvaka Bosne i Hercegovine.

Prvi dio takmičenja je ligaški po dvostrukom bod sistemu sa jednom utakmicom na domaćem i jednom na gostujućem terenu sa svakim protivnikom. Nakon završetka ligaškom dijela takmičenja (22 kola) slijedi play-off u koji će se plasirati četiri prvoplasirane ekipe iz ligaškog dijela. U polufinalnim serijama koje se igraju na dva dobijena meča sastaju se prvoplasirana i četvrtoplasirana ekipa, te drugoplasirana i trećeplasirana ekipa. Prve utakmice i eventualne majstorice igraju se na terenu ekipa sa boljim plasmanom iz ligaškom dijala takmičenja.

Finalna serija igra se na tri dobijene utakmice (1-1-1-1-1). Prva, treće i eventualna peta igraju se kod bolje plasirane ekipe, dok će druga i eventualna četvrta utakmica biti odigrana na terenu lošije plasirane ekipe iz ligaškog dijela takmičenja.

KK Lavovi Brčko, vicešampioni Bosne i Hercegovine 2023-2024.

Naše Lavice prethodne sezone osvojile su titulu vicešampiona Bosne i Hercegvoine porazom u finalnoj seriji od ekipe Orlova iz Banja Luke. Novajlije u ligi u odnosu na prošlu sezonu su ekipe: ŽKK Konjic iz Kojnica i OKK Feniks iz Banja Luke, dok članovi elitnog ranga bosanskohercegovačke košarke više nisu ŽKK Zrinjski 2010 iz Mostara i OKK Igman iz Istočnog Sarajeva.

U prvom kolu, u nedelju 13. oktobra sa početkom u 14:00 časova izabranice trenera Aleksandra Bližnkaovića na parketu dvorane Tehničke škole ugostiće trećeplasiranu ekipu iz prošle sezone, KŽK Čelik iz Zenice u svojesvrsnom derbiju prvog kola. Sedam dana nakon toga slijedi gostovanje u Trebinju kod ekipe Leotar 03, dok je 26. oktobar rezervisan za duel dvije najbolje ekipe iz prethodne sezone, u kome će Lavice u dvorani Tehničke škole snage odmjeriti sa banjalučkim Orlovima.

Nakon trećeg kola slijedi reprezentativna pauza, koja će trajati do 16. novembra, kada naša ekipa gostuje u Banja Luci kod ekipe Mladog Krajišnika. Posljednje, 11. kolo ligaškog dijela na rasporedu je 11. januara naredne godine, dok je posljednje, 22. kolo ligaškog dijela takmičenja na rasporedu 19. aprila 2025. godine u kome će naše Lavice ugostiti ekipu Play Off iz Sarajeva.

Druga reprezentativna pauza planirana je u januaru i februaru naredne godine, tačnije od 25. januara do 15. februara, odnosno između 13. i 14. kola.

Pauza u prvenstvu na rasporedu je i između 16. i 17. kola kada je na rasporedu završni turnir Kupa Bosne i Hercegovine.

Kompletan raspored Prvenstva Bosne i Hercegovine za košarkašice možete pronaći OVDE

U odnosu na prethodnu sezonu našu ekipu su napustile Estefani Fajardo i Yarelli Padilla, dok su pridošlice Hannah Cooper (ORU, NCAA1), Lamija Talić (KŽK Čelik Zenica), Nađa Reljić (OKK Igman Istočno Sarajevo) i Nikolina Grbić (KK Budućnost BN Bijeljina). Našim Lavicama želimo mnogo sreće u predstojećoj, ukupno četvrtoj sezoni za naš klub u društvu najboljih bosanskohercegovačkih klubova. Pored pomenutih pridošlica roster naše ekipe činiće i kapiten Nataša Savić, Mirela Halilović, Iva Karišik, Jelena Lazarević, Tamara Šarenac, Valentina Došić, Sara Đokić, Adna Merdanović, Anđela Bekić, Isidora Vidović, Jelena Đurić, Milica Gavrić, Lorena Rikić Andrea Miranović. Stručni štab čine: Aleksandar Bližnjaković, glavni trener, pomoćni treneri Sanjin Vidović i Ivana Rokvić, kondicioni trener Siniša Sotirov, te doktor ekipe Momir Crnić.

SREĆNO LAVICE!